TIBETANSKI TERIER

Tibetanski terier ni terier, ime so dobili zaradi velikosti. So družinski psi, ki obožujejo sprehode v naravi ali počivanju doma od svojem lastniku. So zelo zvesti in imajo radi družbo. So izjemno čuječi in zadržani do tujcev. Vsak prihod tujca k hiši napovejo z laježem, drugače pa niso glasni psi. Zelo dobro se razumejo z drugimi živalmi in so zelo nežni do otrok. So zelo razposajeni (predvsem kadar so mokri, ali kadar so spuščeni na vrtu in delajo ''tibetanske kroge sreče''), vendar so popolnoma nezahtevni, če nimamo vsak dan časa za dolge sprehode, veseli bodo tudi kratkih in se bodo temu prilagodili. So zelo zdrava pasma, ki živi med 14 in 16 let.

So srednje veliki psi z dolgo dlako, ki jo lahko redno češemo (dokler dlaka ni odrasla je to potrebno 1x na dan, ko dlaka odraste je dovolj enkrat tedensko) ali redno strižemo. Lahko jih najdemo v vseh barvnih kombinacijah, le čokoladna in jetrna barva nista dovoljene. Tibetanski terierji so v svet prišli z dr. Greigovo, ki je kot darilo na Tibetu dobila malo psičko Bunty.

ula

TUKAJ lahko preberete tudi uradni standard pasme.

 

KITAJSKI GOLI PES

Kitajski goli pes ali kitajski čokati pes je mali kuža, ki je lahko gol (le z nekoliko dlake na glavi in tačkah) ali obdlakan, z mehko dolgo dlako. So nežni in živahni psi, ki potrebujejo veliko ljubezni in ne marajo agresije. Tujce odklanjajo so pa izjemno veseli družbe drugih živali. So izjemno inteligentni in lahko lastnika kaj hitro obrnejo v svojo prit. Na sprehodih so izjembno živahi, v stanovanju/hiši pa najraje dremajo.

Kitajski goli psi dočakajo visoko starost, med 12 in 14 let. Gre za dokaj zdravo pasmo. Obdlakana različica potrebuje nekoliko več nege dlake, goli pa potrebujejo nego kože, da se ta ne izsuši ali da je poleti ne opeče sonce. Najdemo jih v vseh barvnih kombinacijah.

ula

TUKAJ lahko preberete tudi uradni standard pasme.

@ Kaja Rozman Hrzenjak

You may not sell, publish, license or otherwise distribute any of these photographs!

Design by Nyi Shar